A cukorvirág készítése drótos technikával jó szórakozás, és nagy örömet szerezhetsz vele. :) Már ma megtanulhatod, hogyan tudsz rózsa dekorációt készíteni házilag.
Szükséges anyagok, eszközök cukorvirág készítéshez:
- csípőfogó, kúpos fogó
- olló
- 24-es zöld virágdrót
- 24-es fehér virágdrót
- 18-as fehér virágdrót- zöld Virágszalag
- szilikonlap
- gömbölyű végű marcipán formázó eszköz
- puha szivacs, lehet mosogató szívagy is- műanyag kanalak- sodrófa- erezőtábla
- csészelevél kiszúró
- rózsalevél kiszúró
- vizes ecset
- porfesték ecset lehet sminkecset is
- körkiszúrók 3,5 cm, 4 cm és 5 cm
Minden anyag beszerezhető cukrász shopokból. Smartflex flower cukorpaszta (cukrász shopokból beszerezhető) vagy házi cukorpaszta
Recept:
- 4 nagy tojásfehérje
- 12 csapott kiskanál CMC vagy tylose por
- 4 teáskanál margarin
- 70-90 dkg porcukor (amennyit felvesz…) (cukrász shopokból beszerezhető)
A tojásfehérjéket 10 másodpercig magas fokozaton verjük. Egy csésze cukrot félrerakunk és a maradékot a mixer legalacsonyabb fokozatán fokozatosan hozzá keverjük. Ez még elég lágy állagú, glazúrra emlékeztető massza lesz. A mixert fokozatosan gyorsítjuk és 2 percig verjük tovább. Kimérjük a cmc-t. A habból kis csúcsokat kell hogy képezzünk, ha kihúzzuk a masszából a mixer kanalát. Fényes színű kell hogy legyen, mint a habcsók. A mixert megint kis fokozatra kapcsoljuk és lassan hozzákeverjük a cmc-t vagy tylose port. Majd nagy sebességen verjük tovább amíg be nem sűrűsödik. A kész masszát a maradék porcukorra borítjuk és összegyúrjuk margarinos kézzel és hozzágyúrjuk az összeset. Ha kész légmentesen körbe tekerjük fóliával és 24 órárahűtőbe rakjuk. Használat előtt szoba hőmérsékletűre hagyjuk melegedni.
- zöld por állagú ételfesték
- burgundi por állagú ételfesték
- zöld gél állagú ételfesték
- piros gél állagú ételfesték
- burgonya keményítő
- víz
Cukorvirág készítése:
Egy kisebb tenyérnyi méretű masszát piros gél festékkel pirosra színezünk. Használhatunk keményítőt hogy ne ragadjon.
A bibéhez, egy darab 18-as fehér drótot kétfelé vágunk a fogóval és a drót végét spirálban meghajlítjuk és a vízbe mártjuk.
A piros masszából kb. 1 cm átmérő gombócot veszünk és beledolgozzuk a drót formázott végét, könnycsepp formájúra alakítjuk.Ezt egy éjszakán keresztül szárítjuk.
Egy kisebb masszát gélfestékkel zöldre színezünk és az erezőtáblán úgy, hogy a csík középen legyen kinyújtjuk.Nyugodtan használjunk keményítőt a nyújtásnál is. A levélkiszúróval kiszúrjuk.
A szivacsdarabon a gömbölyű formázóval elvékonyítjuk a levelek szélét.
A keletkezett érbe szórjuk bele a 24-es fehér drótot, amit először vízbe mártottunk. Egy drótot 3 felé elvághatunk.
Ujjunkkal rányomunk, hogy benne maradjon a drót.
A levelet az érrel felfelé egy kanálba fektetjük. És így hagyjuk kiszáradni.
Ha kiszáradt a bibe, A legkisebb körkiszúróval 7 darab kört szúrunk ki a piros masszából.
A köröket a gömb formázóval elvékonyítjuk.
A minden sziromnak a két szélét és alját óvatosan vízzel megkenjük.
Elkezdjük ráragasztani egyenként a szirmokat úgy, hogy a végeit mindig szabadon hagyjuk ez alá megy a következő szirom.
A második szirmot az első vége alá csúsztatjuk és így járunk el minden szirommal. Ha kész ismét hagyjuk száradni teljesen.
Az erező táblán kinyújtunk.
Megfordítjuk és a közepes kiszúróval kiszúrjuk, 5 darabot készítünk, A legnagyobb kiszúróval pedig 6-7 darabot.
A szivacson a széleit elvékonyítjuk.
Vízbe mártjuk a 24-es fehér drótot és úgy ahogy a levélnél is a keletkezett érbe szúrjuk és lenyomkodjuk.
Egy kanálba helyezzük a szirmot és a két szélét elől lenyomjuk, egy kis csúcs képződik elől. Kiszárítjuk a szirmokat. Minden szirmot külön kanálban szárítjuk.
Ha minden kiszáradt akkor kezdjük egyenként hozzászalagozni a bibéhez a drótos szirmokat. Először a közepes szirmokat rakjuk fel.
A következő szirmokat mindig kicsit az előző szirom alá csúsztatva szalagozzuk oda.
Ha a középső szirmok fent vannak jöhetnek a nagy szirmok ugyanúgy, mindig egyenként. A végén az egész szárat bevonjuk a zöld szalaggal. A csészelevél kiszúróval a zöld masszából kiszúrunk egyet.
A széleit ollóval bevagdossuk és a gömb formájú eszközünkkel elvékonyítjuk széleit.
Egy zöld pici golyót is formázunk.
A rózsa alját enyhén ecsettel bevizezzük és rácsúsztatjuk a szirmot, ráragasszuk, majd jöhet a kis gömbünk is és ráformázzuk. Ismét hagyjuk
száradni.
A kiszáradt leveleket egyenként bevonjuk zöld szalaggal.
Az utolsó levélről nem vágjuk le a szalagot, hanem el kezdjük hozzá szalagozni a többit is.
A leveleket zöld por festékkel smink ecset segítségével átfessük és burgundi porfestékkel árnyaljuk.
A rózsa alján a szirmot is por állagú zölddel átfestjük.
A kész rózsához hozzá szalagozzuk a leveleket és ezzel kész is a rózsánk.
Kellemes időtöltést a cukorvirág készítéshez!
Készítette:
Dudek Ildikó
http://www.sugarfantasie.blogspot.sk
http://www.facebook.com/saugarfantasie
kildiko22@citromail.hu
cukorviragkurzus@citromail.hu